Tehnoloģijas mērķis

Smart Packaging mērķis ir izveidot sensora-indikatora prototipu, kas integrēts standarta iepakojumā, lai reāllaikā pārbaudītu iesaiņotā gaļas produkta svaigumu, tādējādi samazinot gaļas atkritumus pārtikas rūpniecībā.


Tehnoloģijas darbības pamatprincipi

Smart Packaging funkcionalitāte ir tāda, ka sensori norāda uz pārtikas un iepakojuma vides pH izmaiņām, ko izraisa bakteriālais piesārņojumus produkta bojāšanās procesā.

Smart Packaging tehnoloģijas sensors-indikators izmaina krāsu, pārtikas produktam sabojājoties, tādējādi patērētājiem ļoti vienkāršā veidā demonstrējot pārtikas kvalitāti. Izmantojot Smart Packaging tehnoloģiju, patērētājiem ir iespēja pieņemt apzinātus lēmumus par pārtikas kvalitāti un samazināt pārtikas atkritumu daudzumu.

Krāsu maiņas funkcionalitāti nodrošina aktīvās vielas antociāni (zināmi arī kā dabiskie pigmenti), kas ir dabiski antioksidanti, kurus var ekstrahēt no dažādiem augļiem un dārzeņiem. Māla materiāli tiek izmantoti kā stabilizatori, lai pasargātu antociānus no UV starojuma un citiem fizikāli ķīmiskiem faktoriem, kuru darbības rezultātā var notikt antociānu degradēšanās.
 

1. Ekstrahētās aktīvās vielas – antociāni;  2.Antociāni stabilizēti māla minerāla struktūrā – sensora sastāvs; 3.Viedais sensors uz papīra bāzes, kas norāda ar sarkanu krāsu, kad gaļa ir svaiga, un zilu, kad gaļa sabojājusies; 4.Ieliknis ar iekļautu sensoru; 5. Sistēmas prototips – ieliknis ievietots standarta iepakojumā.


Smart Packaging tehnoloģijas priekšrocības:

  1. Pārtikas kvalitātes uzraudzība reāllaikā

  2. Sensora veiktspējas un uztveres vienkāršība

  3. Vienkāršība iekļaujot standarta iepakojuma risinājumos

  4. Bezdeficīta izejvielas

  5. Atkārtoti lietojams un augsta krāsas noturība

  6. Nekaitīgs un bioloģiski noārdāms

  7. Sertificējams saskarei ar pārtiku


Vairāk par Smart Packaging tehnoloģiju: